Tukkoisen tai vuotavan nenän ja aivastelun sekä silmien ja nenän kutinan aiheuttama haitta on merkittävämpi kuin uskoisi. Unen laatu kärsii usein oireiden vuoksi ja väsymys vaikuttaa keskittymiskykyyn ja suorituksiin. Haju- ja makuaisti saattavat heikentyä ja suu kuivua, kun hengittäminen onnistuu vain suun kautta.
Oireiden vaikutus elämänlaatuun on yksi WHO:n käyttämän ARIA-luokittelun (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) kriteereistä; vaikeita oireita ovat allergisen nuhan aiheuttamat unihäiriöt, päivittäisten toimintojen vaikeutuminen, ongelmat työssä ja koulussa sekä muut kiusalliset oireet. Toinen ARIA-kriteeri on oireiden kesto; jaksottaiset oireet kestävät alle 4 vuorokautta viikossa tai alle 4 viikkoa vuodessa, jatkuvat oireet yli 4 vuorokautta viikossa ja yli 4 viikkoa vuodessa.
Graafi 1. Allergisen nuhan ARIA-luokitus. Lähde: Duodecim, Käypä hoito (2009).
Suomessa allergisen nuhan tyypit luokitellaan joko kausittaiseen, esimerkiksi kasvien kukinta-aikojen laukaisemaan, tai ympärivuotiseen nuhaan, joka usein liittyy eläinallergioihin. Muita ympärivuotisen eli jatkuvan nuhan aiheuttajia ovat pölypunkit sekä työperäiset allergeenit, kuten jauhopöly, maatalouden eläinpöly ja varastopunkit.
Kausiluonteinen allerginen nuha on todettavissa oireiden alkaessa allergeenin kukinta-aikana. Nenän erite on siinä tyypillisesti kirkasta ja limakalvot turvonneet ja sinipunaiset. Myös eläinallergiassa altistus on helposti todettavissa. Allergia todetaan joko veri- tai ihopistokokeella. Työperäisen altistuksen tutkimisessa käytetään usein nenäaltistuskoetta. Homeallergian diagnoosiin ei valitettavasti ole luotettavaa testiä.
12/2024, FI-ZI-2400027
Kysyttävää UCB:n lääkevalmisteista? Ota yhteyttä:
0800 9 13353 (maksuton numero)
+358 9 4273 3300 (maksullinen numero)
UCBCares.FI@ucb.com
www.ucbcares.fi
2/2025, FI-ZI-2500005