Miten siitepölyallerginen voi varautua kevääseen?

Turun yliopisto on antanut siitepölytiedotteita jo 50 vuotta. Siitepölykauden aikana innovatiivisessa ja tarkassa Norkko-palvelussa voi seurata reaaliaikaisesti siitepölymääriä säännöllisten tiedotteiden ja ennusteiden kautta. Siitepölytiedote tarjoaa arvokasta tietoa allergisille, terveydenhuollolle ja tutkijoille.

Norkko (https://norkko.fi/) on Turun yliopiston kehittämä palvelu, jonka siitepölytiedotukset perustuvat asiantuntijoiden analysoimaan ja tulkitsemaan tietoon todellisista siitepölynäytteistä, havainnoista sekä sää- ja kulkeumamalleista. Palvelu ei vaadi käyttäjältä rekisteröitymistä tai kirjautumista.

Lämpöjaksot keväällä käynnistävät monelle allergisen piinan, joka voi jatkua pitkälle syksyyn ja päättyä vasta yöpakkasten yleistyttyä. Siitepölykausi alkaa Suomessa tavallisesti jo tammi-helmikuussa pähkinäpensaan ja lepän siitepölyn kaukokulkeumilla. Ilmastonmuutos pidentää siitepölykautta entisestään ja levittää Suomeen uusia allergisoivia kasveja, kuten marunatuoksukin. Lue lisää tuoksukista.

Tärkeimpiä siitepölyallergeeneja on ilmassa vuosittain keskimäärin seuraavasti:

Siitepölykalenteri

Miten voin varautua siitepölykauteen?

Koivut, pähkinäpensaat ja lepät tekevät uudet norkot edellisenä kesänä odottamaan seuraavaa kasvukautta. Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa vuosittain pääpuulajiemme kukinnan runsautta ja julkaisee kukinta- ja siemensatoennusteet. Sen perusteella voidaan arvioida muun muassa tulevaa siitepölykautta. Luken tiedote julkaistaan keväisin osoitteessa https://www.luke.fi/fi/luonnonvaratieto/tiedetta-ja-tietoa/metsanhoito/metsapuiden-kukinnan-ja-siemensatojen-seuranta.

Siitepölypäiväkirja (https://pollendiary.com/Phd/) on Turun aerobiologian yksikön tarjoama ilmainen nettisovellus, jonne voi tallentaa havaintoja oireista. Ohjelma laskee oireiden ja siitepölymäärien vaihtelusta kuvaajan, jonka avulla voit arvioida allergian aiheuttajaa ja herkkyystasoasi hoitavan lääkärin kanssa.

12/2024, FI-ZI-2400031

2/2025, FI-ZI-2500005

ucb