Työikäisistä suomalaisista joka viides nainen ja joka kymmenes mies on kokenut sisäilmaan liitettyjä oireita työpaikalla viime vuoden aikana. Sisäilman laadun parantaminen tukee työhyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja.
Huono sisäilman laatu voi johtua muun muassa puutteellisesta ilmanvaihdosta, kosteudesta tai sisäilmassa olevista hiukkasista, kuten homeitiöistä. Nämä tekijät voivat lisätä allergioiden riskiä sekä aiheuttaa hengitystie-, silmä- ja iho-oireita.
Lue lisää sisäilman haittatekijöistä.
Työpaikoilla voidaan toteuttaa erilaisia toimia sisäilman laadun parantamiseksi ja allergeenialtistuksen minimoimiseksi:
Tietyissä ammateissa altistutaan erilaisille tekijöille, joiden myötä on suurempi riski sairastua allergiaan. Jos työssä altistuu säännöllisesti esimeriksi eläimille tai voimakkaille kemikaaleille ja tuoksuille, sairastumisen riski on tavanomaista suurempi. Ongelmia voidaan usein kuitenkin ehkäistä varovaisuudella ja hyödyntämällä suojavarusteita.
Jos työpaikalla havaitaan esimerkiksi kosteusvauriojälkiä tai outoja hajuja, on tärkeää selvittää niiden aiheuttaja, jotta voidaan tunnistaa ja korjata sisäilman laatua häiritsevät tekijät ajoissa. Ongelmien ennakoinnissa on keskeistä seurata säännöllisesti rakennuksen ja sen laitteiden toimintaa sekä huomioida työntekijöiden oireilua. Työkyvyn tukeminen ja ongelmien ennaltaehkäisy on työpaikan ja työterveyshuollon yhteistoimintaa.
1/2025, FI-ZI-2400032
Kysyttävää UCB:n lääkevalmisteista? Ota yhteyttä:
0800 9 13353 (maksuton numero)
+358 9 4273 3300 (maksullinen numero)
UCBCares.FI@ucb.com
www.ucbcares.fi
2/2025, FI-ZI-2500005