Totta. Hunajaa käytetään siedätyshoitona siitepölyallergiaan. Hoidon vaikutus, kuten muissakin siedätyskeinoissa, perustuu siihen, että elimistö totutetaan vähitellen allergiaa aiheuttavaan aineeseen laittamalla pieni määrä siitepölyä hunajan sekaan. Annostusta lisätään sitä mukaa, kun oireet lievittyvät. Allergikoille on tarjolla allergiahunajaa, mutta myös tavallinen hunaja voi auttaa allergisten oireiden lievitykseen. Hunajan syöminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin syksyllä.
Tarua ja totta. Siedätyshoito on tavallisesti joko pistoksina tai kielen alle laitettavina tabletteina annettavaa pitkäaikaista hoitoa, jolla pyritään kasvattamaan elimistön sietokykyä allergiaa aiheuttavaa ainetta kohtaan.
Peräti 90 % siitepölyallergikoista on hyötynyt siedätyshoidosta ja noin puolet on päässyt eroon allergialääkityksestä kokonaan. Vaikka siedätyshoito on erittäin toimivaa, joissain tapauksissa potilas tarvitsee edelleen lääkitystä tai oireet ilmenevät taas myöhemmin siedätyshoidon jälkeen.
Tarua. Allergialääkettä ei tarvitse aloittaa etukäteen. Antihistamiini alkaa vaikuttaa nopeasti, joten riittää, että lääkityksen aloittaa ensioireiden ilmaantuessa tai kun siitepölykauden alku on tiedossa.
Totta. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa siitepölykauden aikaistumiseen. Eteläiset ilmavirrat tuovat siitepölyä Etelä‐Suomeen jo tammi–helmikuussa lähinnä Viron ja muiden Baltian maiden suunnalta. Siitepölykausi voi edetä etelästä pohjoiseen jopa muutamassa viikossa.
Tarua. On todettu, että taipumus allergisiin oireisiin on periytyvä. Jos molemmat vanhemmat ovat allergikkoja, on olemassa 60–80 % todennäköisyys, että lapselle kehittyy allergian oireita. Jos vain toinen vanhempi sairastaa allergiaa, todennäköisyys on 30–50 % ja jos kumpikaan vanhemmista ei ole allergikko, todennäköisyys on noin 10–15 %.
Allergiataipumuksen periytyminen ei kuitenkaan merkitse, että allergia automaattisesti siirtyy lapselle. Viime vuosina allergialle altistavia geenejä on pystytty myös paikallistamaan. Oireiden ilmaantuminen ja se, mihin lapsi reagoi, ovat riippuvaisia monesta eri tekijästä.
07/2024, FI-ZI-2000002
Kysyttävää UCB:n lääkevalmisteista? Ota yhteyttä:
0800 9 13353 (maksuton numero)
+358 9 4273 3300 (maksullinen numero)
UCBCares.FI@ucb.com
www.ucbcares.fi
2/2025, FI-ZI-2500005